Igår var det julmarknad i Båstad och idag bar det iväg till Lund.
Där möttes vi av ett strålande vackert väder med sol!!! Jo, faktiskt!
Vårt mål var ju framförallt AF-borgen och Industridesignstudenternas...

                

...där Ingrid och Fredrik hade laddat med ljusstakar och lampor med samma design!
Vi har en av varje här hemma nu, men affärerna gick bra även utanför familjen! Kul!



Det fanns massor av andra snygga prylar på julmarknaden,
men så är det ju framtidens designers...
Så här års är det många som kryper in i sitt vinteride. Men det gäller inte bara igelkottar och björnar.

Idag har vår lilla sommarbil också fått på sin vinteroverall och parkerat i garaget för ca 4 månader. Den ska slippa salt och snöslask, is och annat elände och kommer bara att stå och mysa nere i sitt lilla bo.

Sen är det ju faktiskt vår när det är dags att plocka fram den igen...och tiden går som bekant fort...snart vänder det!!!
...vilket betyder att vi har en gammal tradition i vår familj. Sedan ganska många år (kanske 10-15?) äter vi ett litet minijulbord på kvällen efter julskyltningen! Det är faktiskt enda gången vi äter julmat hemma hos oss, eftersom vi alltid är hos grannarna (dvs "farmor och farfar") på julafton. Sen är det ganska praktiskt att "farmor" hjälpt till med att redan göra klart både grönkål och brunkål!

Egentligen är ju julmaten som godast nu, när det nästan inte är dags. Sen blir man mer eller mindre trött på det och då är det inte lika spännande.

Så här läckert såg det ut...



...och nu är det gjort! Vad som var godast? Jag tror nog att grönkålen är min absoluta favvis i år också! Tur att man nästan bor i Halland!
Nu när italienskan är slut, var det dags för kortkurs av helt annat slag! Vi var ett gäng glada kollegor, som ville lära oss lite om silversmide. Sån tur att Ole finns i vår närhet!

Det var mycket såga, böja och fila...



...och det gällde att ha tungan rätt i mun...



...och vara varsam med brännaren. Det ska värmas till 800 grader!
(och inte mer, för silvret blir flytande vid drygt 1000 grader! Bra om man vill göra en halvkula, förstås!)



Ibland fick magistern rycka in också!



Hammaren fick jobba hårt...



...innan det var dags för polering.



Sen var det faktiskt klart! SÅÅÅÅ fina saker har vi gjort!

Mina armband är jag väldig stolt över...

                          

Här syns hela gängets samlade alster och vi är nog alla lika nöjda!



En fantastskt trevlig och lärorik kväll! Spännande att få inblick i  en värld, vi tidigare inte visste något om.
Vem vet, det blir kanske mer framöver...

...för vår fantastiska italienska matkurs. Tråkigt men sant. Och då skulle det frossas i godsaker, som vanligt. Det var underbart gott med crostini och bruchetta att starta med...



...och vi hade lyckan att få nybakat "Medelhavsbröd" som skulle rostas och penslas...



...innan den goda kycklingleverröran breddes på.



Väl avrunna (heter det så?) tomater med basilika! Vackert och läckert.
Vad som är ganska märkligt är att alla är så allvarliga på bilderna. Alla som varit med någon gång på kursen vet att det var inte det normala. Det har flabbats och skrattats mest hela tiden. Men det är kanske koncentrationen som visar sig?

Så här tjusigt blev det i alla fall:


Självklart med ett äkta Chiantivin till!

Men det skulle lagas mer mat. Huvudrätten krävde också stor koncentration...


Men, alla allvarsamma miner. Var kommer de ifrån? Det var ju nästan aldrig så i verkligheten. Nå´t skumt med min kamera kanske? Eller har alla dessa glada människor kanske kameraskräck?
Nåja, viktigast var ju ändå att vi faktiskt har haft riktigt trevligt tillsammans!

Här är Pollon, serverad med Polenta. Receptet? Nja, det var ganska långt och jag orkar nog inte skriva av allt om jag ska vara ärlig, men det handlar om färska örter (rosmarin och  persilja), oliver, sardeller, kapris, vitt vin, citron och givetvis vitlök. Mums!



Dessert? Jo, det blev nygräddade cantuccini som vi doppade i Vino Santo!



Tack allihopa, speciellt till Marina, för en väldigt trevlig och givande kurs!
Nu får vi klara oss på egen hand i utforskandet av det underbara italienska köket! Måste säga att jag längtar till Italien mer än någonsin efter detta! Och vi har ju åtminstone lärt oss att uttala en del matord på rätt sätt. Som gnocchi, chianti och bruschetta! Så fel vi har haft innan!

Recepten kommer säkert att slitas ut i många nordvästskånska kök framöver.
Buon appetito a tutti!

...i nya numret av Damernas Värld!







Denna lilla guldiga skapelse kan Lars Wallin sy upp för så där 25 000:- !




Det var ganska besvärligt att bli av med alla lockarna när hon kommit hem. Där gick nog en flaska balsam...
Och att sitta på flyget med denna frissan var väl kanske inte jättekul...
...kan vara mer eller mindre personliga. För ett par dagar sedan hittade jag en högst personlig variant...



...men vi hade inte hjärta att hacka ner den i grytan!


Har suttit och kollat på gamla bilder från gamla båtsemestrar. Det ser ju faktiskt underbart ut och visst kan t.o.m. jag sakna det ibland. Nu var det inte strålande sol och klarblå himmel varje dag, men vi hade nog tur med vädret för det mesta! Det blev sällan oväder och vi har varit förskonade från obehagliga upplevelser till havs.

Vår första segelbåt, "Saga", tog oss till Danmark första sommaren...



...har njuter Peter av värmen i den mysiga hamnen i Vallensbaek (vid Kögebukten, utanför Köpenhamn).

Vi får se om det blir någon mer båt i framtiden. Båtplatsen i hamnen har vi ju kvar, så det finns vissa som hoppas på en ny skuta framöver. Vi får väl se???
Hanna har klagat på att hennes dator (den "stora") krånglar och hänger sig, så det fanna bara ett sätt. Att rensa och formatera om.
I fredags var i vi Halmstad (via Hemmeslöv, där Hanna övningskörde med nya bilen!) och investerade i en liten extern hårddisk. Är man för gammal, när man blir impad av att så mycket kan får plats i en så liten låda?



Det är visselrligen en stor tändsticksask, men ändå! !00 000 bilder får plats! Hur många gammaldags fotoalbum är det?
Nu tickar datorn på, efter instruktioner från storebror på telefon, och vi får bara hålla tummarna för att allt ska fungera. Ja, hon har ju tack och lov sin lilla rosa dator också, ifall det strular alltför mycket...
Det var matlagning på italienskan denna veckan igen. Full fart från första stund, eftersom vi hade "långkok" på menyn. Osso Bucco, kalvlägg i tjocka skivor som får puttra i buljong, vin med en massa grönsaker och kryddor tills det är supermört och nästan faller sönder.



Oj, va gott det var!
Dessförinnan hade vi ätit risotto med skaldjur (bläckfisk, räkor, musslor) som en liten anti pasto!



Delikat även detta, även om Marina (vår fröken) tyckte att det smakade för lite. All vitlök hade nästan gått åt i köttgrytorna, så det blev alltför lite av den varan och även av persiljan i förrätten.

Återigen nya rätter som definitivt kommer att lagas fler gånger hemma hos oss!
Jag är sååååå trött i armarna! Vi har släpat en gammal hyvelbänk från Peters föräldrars garage ner till vår källare! Och den var stor och tung! Det är Peters farfar som haft den och förmodligen han som tillverkat den också! Kanske närmare 100 år gammal!
Det är häftigt, när man känner historiens vingslag i sitt eget hus!

Egentligen var det för att vi behövde plats till nya bilen i svärföräldrarnas garage, som vi började röja och upptäckte då denna fantastiska pjäs! Men med tanke på hur mina armar känns just nu, så måste jag säga att de gjorde gedigna och rejäla saker i början på 1900-talet... Fy, så tungt det var!

Men visst är det ganska häftigt att ta vara på gamla prylar, som man även kan bruka och ha nytta av! Den är stor (jo, det märktes när vi skulle baxa den ner för källartrappan!) och är nog väldigt praktisk när det ska snickras och meckas!



Än så länge tom och "ren", men det går säkert över. Lite hyvelspån och verktyg hör väl egentligen till för att göra bilden rikitgt levande? Och det lär snart komma! Första projektet där den lär komma till nytta är uppfräschningen av våra garderobsdörrar! Ser fram emot att de ska bli fina!
Igår var det dags för den årliga gåsamiddagen hos farmor och farfar. Varje gång är det likadant. Man äter och det är jättegott, tills man till sist upptäcker att det finns en dessertsked också! Och kaka till kaffet! Är man lite knäpp, som gång på gång äter alldeles för mycket? Och snart är det jul och det frosseriet ska vi ju bara inte prata om...



Efter nötter och whisky, var det sillens tur! Burk med hel ansjovis, farmors löksill, ägg och rökt lax serverades. Redan där känner man en viss mättnad...

Givetvis blev det lite snaps därtill...



...innan det var dags för vegetarianens stora skräck:



Svartsoppa! Det låter läskigt, men är fantastiskt gott! Men egentligen smakar det mer som dessert, med frukt och julkryddor! Sött som attan. De välkokta revbenen smakar verkligen delikat därtill!

Sedan var det dags för huvudattraktionen...



Här det vegetariska alternativet till...



Gåsen! Här är vad som återstod av en drygt 5 kg stor gås! Innan den åkte in i ugnen var den gigantisk, men efter att allt fett runnit av, så var det inte så mycket kvar. Men vi blev mätta så det räckte och blev över!

Sen var det ju bara det där med efterrätten också...



Äppelkakan och...



...vanlijsåsen!

Gissa om vi var mätta efter det...
Idag var det premiär för övingskörning med nya bilen! Igår, när jag hämtade den, var det inget cabbeväder. Regn och usch! Men idag har Peter putsat och polerat!



Observera övningskörningsskylten i bakrutan. Syns knappt, men hur gör man när bagageluckan är av plast?

Vi åkte en runda allihop (jag fick plats i baksätet!) och kunde faktiskt testa en liten stund med cabben nere! Man kan i alla fall få en liten uppfattning om att det är ganska ok när sommaren är här! Idag var det lite kallt för mig där bak, men Hanna och Peter tyckte det var fullt körbart när man sitter fram  och vräker på värmen!
...när vi går vår dagliga eftermiddagspromenad!
Blev ju inga sena rundor under förra lovveckan, så det var först igår och idag vi fick känna på hösten ordentligt. Hu! Det blev reflextäcket på hunden!
Vi människor borde väl också se över refelxbeståndet, men har hållit oss till gångstigar och trottoarer, så än så länge har det gått bra. Måste nog ändå fixa det. Och även ljus på cykeln!!!
...och tänk att rosorna fortfarande kämpar på!



Förevigad idag, den 1 november!