Det har varit höstlov och familjen har varit på liten höstsemester!
Fört var det shoppingrunda till Tyskland...

...med god buffé i restaurangen på hemvägen!

Sedan bar det av mot Öland med husbilen!
Det är faktiskt helt perfekt årstid för att åka bil genom Småland! Med alla fantastiska höstfärger är t.o.m. de småländska skogarna (som annars är oändligt tråkiga...) vackra i alla nyanser av gult och orange!



Väl framme på Öland fick vi en superfin sjötomt i Borgholm!





Vädret var fantastiskt och vi gick en härlig slottspromenad...



...och dagen efter åkte vi tvärs över ön (detta är allvar!) och såg ett antal väderkvarnar!



...innan det ytterligare en dag senare var dags att återvända till fastlandet! Via en dag i min favoritstad, Karlskrona, bar det iväg hem till tvättmaskin och vinterförberedelser för husbilen! (Ska ju snart in i ide!)
Nu är det jag som ska på modevisning! Med mingel! Och denna gången är det inte på någon snobbig stockholmskrog, utan i en av mina favoritbutiker här i byn! Invit! Ska bli trevligt! Kanske dyrt också...
...från franska "Grazia". De plåtades i juni, så vi har väntat länge på att få se dem! Men visst var det värt att vänta?









Så var det dags att fylla år igår igen. Då blev min man plötsligt lite yngre...i förrgår var han ett år äldre än jag!
Det blev en trevlig kväll med mycket paket, god mat och dryck...

 

 

Mest synd om (?) svåger Mats, som inte fick smaka. Nåja, det går nog inte någon nöd på honom på Gran Canaria...fast så mycket italiensk mat lär han ju i alla fall inte få.



Mätta och belåtna...

Tack alla, för en härlig kväll!
Måndagen betyder som vanligt kurs i italienska och denna vecka var det även matlagning på schemat! Hade aldrig smakat gnocchi (uttalas ung: njocki !!!) tidigade, men nu är det en absolut favorit! Supergott och roligt att göra! Bara att knåda ihop kokt potatis med mjöl, lite salt och muskotnöt och sedan rulla långa korvar som formas till "snäckor" på en gaffel! Lätt som en plätt!



Se så tjusiga de är!

Sen ska de bara koka snabbt...

...innan det är dags att njuta dem tillsammans med en fantastisk köttfärssås!

Sen var det ju desserten också!



En underbart god Tiramisu ! Frikostigt med cognac i! Läckert!
Det blir absolut en italiensk meny på lördag! Kanske helt enkelt de rätter vi lagat på kursen, som en miniatyrbuffé med bara varmrätter? Cantuccini bakade jag ju i söndags och det är fortfarande 30 st kvar i burken. Måste bara köpa tile "Vino Santo" att doppa dem i! (Handlar det bara om alkohol i italienska köket? Hela tiden är det vin och sprit inblandat...)
Så kunde man varit och minglat bland Stockholms modeelit i fredags...
Vi var nämligen inbjudna till Stockholmsgruppens stora galafest på Ambassadeur i Stockholm! Det var prisutdelning i modelltävlingen "Supermodell 400" och Hanna var med på modevisningen.



Men vi valde att stanna hemma...det var lugnast så.
Maja, hette tjejen som vann och gick sin första, nervösa visning då. De andra tjejerna var ju betydligt mer rutinerade!
Tror att maken har rätt. Jag är nog lite "addicted to Facebook"! Största problemet med det är ju faktiskt att det inte blir så mycket bloggat...
Måste bara berätta att jag bakat egna Cantuccini (italienska mandelskorpor) idag! Och de blev supergoda! Ska försöka spara dem till födelsedagskalaset nästa helg...
Härligt att gå på italinska igen! Speciellt med tanke på så trevliga människor som är där och denna veckan tänker jag särskilt på Per-Erik, som bakat italienska mandelskorpor som han bjöd på! Att doppas i Vino Santo!



Salute!



Tja, kanske inte så elegant i hemkunskapssalens glas...med gott!
Vad passar bättre en ruggig, regnig lördag, än att laga kåldolmar? Denna fantastiska rätt, det svenskaste av allt turkiskt!

Det finns lite olika förklaringar till kåldolmarnas intåg i den svenska husmanskosten, men de flesta hävdar att Karl XII:s soldater fick smak för rätten under exilen i Bender och tog idén med sig hem. Rätten dök upp i Kajsa Wargs kokbok i mitten på 1700-talet första gången och sedan dess har den bevarats i våra hjärtan. Strunt samma hur det gick till. En absolut favorit är det i alla fall hemma hos oss (bland dem som äter kött).

Vi har sparat ett recept som var infört i NST 2006, men nu börjar tidningen bli lite sliten...
Det är ingen mindre än Leif Mannerström som ligger bakom receptet och det är sannerligen inget han behöver skämmas över. Lite pyssel är det, men ack så gott det blir!

Mannerströmska kåldolmar
4-6 personer

500 g blandfärs
15 vitkålsblad
2 gula lökar
6 msk japansk soja
3 tärningar ljus köttbuljong
½ dl grötris
sirap
4 dl mjölk
2 hela ägg
1 dl ströbröd
2 dl vatten
2 msk smör
salt och peppar

Blötlägg ströbröd i 2 dl mjölk.
Skär bort roten och koka kålhuvudet i lättsaltat vatten i ett par minuter.
tag försiktigt loss 12-15 fina kålblad.
Resterande blad hackas och bryns hårt tillsammans med två finhackade gula lökar.
Koka riset i 2 dl mjölk, låt svalna.

Mixa ströbröd, den brynta kålen/löken, 4 msk soja, och lite ströbröd samt en buljongtärning i en matberedare.
Blanda för hand den mixade smeten med blandfärsen, riset, salt och peppar och till sist äggen.

(Gör ev. ett stekprov och krydda mer om det behövs.)

Forma färsen till "ägg". Lägg dem i kålbladen och vik ihop till små paket. Bryn paketen, med skarven nedåt först, i het gjutjärnspanna tills de blir gyllenbruna.


Tillsätt 2 dl vatten, 2 buljongtärningar, 4 msk sirap samt 2 msk kikkomansoja och en klick smör.

 
Färdiga för ugnen! (Det blev ca 1½ sats idag!)

Bräsera i ugn i 25 minuter i 175 grader. Lyft ur dolmarna, koka upp stekskyn och red av efter tycke och smak!

Serveras med kokt potatis och för den som önskar även rårörda lingon. Men det är i alla fall ingen turkisk uppfinning!

Smaklig måltid!
Såååå gott det blev! Menyn från italienska-kursen i måndags!
Kolla bara in skärbrädan under tillagningen...



...mozzarella, hackad basilika och riven parmesan (direktimporterad)! Kan det bli mycket bättre? Jo, med ett glas matlagningsvin, såklart!

Eller möjligen när det är färdiglagat. Som "Primo" en underbar pastarätt med spagetti och tonfisk-kapris-sardeller-vitlök-paprika-basilika-oregano-rosmarin...



...och därefter en auberginegratäng (låter mycket coolare på italienska (melanzane) med massor av mozzarella och parmesan och en härlig tomatsås...



...serverat med ett underbart Valpoliccella-vin; Monte Garbi!

 

Salute!