Kåldolmar!

0kommentarer

Vad passar bättre en ruggig, regnig lördag, än att laga kåldolmar? Denna fantastiska rätt, det svenskaste av allt turkiskt!

Det finns lite olika förklaringar till kåldolmarnas intåg i den svenska husmanskosten, men de flesta hävdar att Karl XII:s soldater fick smak för rätten under exilen i Bender och tog idén med sig hem. Rätten dök upp i Kajsa Wargs kokbok i mitten på 1700-talet första gången och sedan dess har den bevarats i våra hjärtan. Strunt samma hur det gick till. En absolut favorit är det i alla fall hemma hos oss (bland dem som äter kött).

Vi har sparat ett recept som var infört i NST 2006, men nu börjar tidningen bli lite sliten...
Det är ingen mindre än Leif Mannerström som ligger bakom receptet och det är sannerligen inget han behöver skämmas över. Lite pyssel är det, men ack så gott det blir!

Mannerströmska kåldolmar
4-6 personer

500 g blandfärs
15 vitkålsblad
2 gula lökar
6 msk japansk soja
3 tärningar ljus köttbuljong
½ dl grötris
sirap
4 dl mjölk
2 hela ägg
1 dl ströbröd
2 dl vatten
2 msk smör
salt och peppar

Blötlägg ströbröd i 2 dl mjölk.
Skär bort roten och koka kålhuvudet i lättsaltat vatten i ett par minuter.
tag försiktigt loss 12-15 fina kålblad.
Resterande blad hackas och bryns hårt tillsammans med två finhackade gula lökar.
Koka riset i 2 dl mjölk, låt svalna.

Mixa ströbröd, den brynta kålen/löken, 4 msk soja, och lite ströbröd samt en buljongtärning i en matberedare.
Blanda för hand den mixade smeten med blandfärsen, riset, salt och peppar och till sist äggen.

(Gör ev. ett stekprov och krydda mer om det behövs.)

Forma färsen till "ägg". Lägg dem i kålbladen och vik ihop till små paket. Bryn paketen, med skarven nedåt först, i het gjutjärnspanna tills de blir gyllenbruna.


Tillsätt 2 dl vatten, 2 buljongtärningar, 4 msk sirap samt 2 msk kikkomansoja och en klick smör.

 
Färdiga för ugnen! (Det blev ca 1½ sats idag!)

Bräsera i ugn i 25 minuter i 175 grader. Lyft ur dolmarna, koka upp stekskyn och red av efter tycke och smak!

Serveras med kokt potatis och för den som önskar även rårörda lingon. Men det är i alla fall ingen turkisk uppfinning!

Smaklig måltid!

Kommentera

Publiceras ej